Khamis, April 27

pengalaman bersalin anak ketiga_part 3


sampai je labor room hospital putrajaya, nurse tu mula2 taknak terima aku sebab LR penuh katanya..
tapi dia akan cek bukaan jugak, kalau dah lebih 4cm baru dia terima tapi tak janji yang aku akan ada katil..huhu..kalau kurang dari 4cm, dia akan hantar aku ke hospital kajang atau HKL..kalau taknak 2 hospital ni, aku boleh pilih hospital lain tapi kena pergi sendiri..time tu aku dah terpikir hospital seremban je tapi takut tak sempat sampai pulak..hehehe
patut pon LR penuh time tu, rupanya hospital serdang takde air & ramai yang ditransfer ke putrajaya..huhuu

dan disebabkan aku ada sejarah problem BP, nurse tu terima jelah aku seadanya..hehe
terus masuk ke bilik saringan untuk cek bp, contraction dan bukaan..
BP xberapa cantik, naik turun je..contraction kuat sikit tapi bukaan baru 1cm & nurse kata lambat lagi sbb baby masih jauh/tinggi..huhu
aku iyekan jela & layankan contraction yang kejap2 datang tu..
dari bilik saringan, aku dengar irfan bergaduh dengan babah..hahaaadoiii..lagi tak tenteram aku nak beranak..
selang 10mint lepas tu, doc datang masuk sebab tgk bacaan contraction mcm kuat..
nurse kata bukaan baru 1cm & doc mintak izin untuk seluk & tanpa disangka, bukaan dah jadi 7cm..waahhh terus rasa tak sabar nak pushhh..patut pon sakit makin kuat..tapi sama macam kes irfan dulu, aku sejenis yang suka tahan sakit..nurse pon pelik tengok aku macam biasa je..huhu

dan disebabkan bukaan dah 7cm, doc tak bagi aku turun dari katil..nurse terus tolak katil masuk ke bilik sebelahnya (LR)..time keluar dari bilik saringan tu sempat aku curik2 pandang ke ruang menunggu tapi tak nampak pulak amirul & irfan..huhu..takpelah, mak memang dah ready bersalin tanpa suami dekat sebelah, macam bersalinkan irfan dulu..

dalam LR, nurse terus masukkan air dan amik bacaan BP jugak..
nurse & doc tolong tukarkan baju & kali ni dorang xbagi pon aku ubat berak sebab dah 7cm dan nasib baik aku tak terberak pon time duk meneran tu..hihi
kalau tak silap, time tu jam pukul 4.15am..
doc tanya suami mana, sebab nak panggil masuk temankan aku..
tapi aku cakap, xperlu..terkejut doc tau..hihi
yela, kang kalau dia masuk, siapa pulak nak jaga irfan..sebab tu aku ok je tak berteman sebab aku lagi fikirkan pasal irfan dari diri aku..cehhh..hikhik..tapi tu memang serius..sape tak risaukan anak kan..huhu

aku cakap dengan doc, suami dekat luar jaga anak
doc tanya anak takde orang jaga ke..aku cakap takde!
kami datang bertiga je, yela 3pagi kan..mak aku pon aku xbgtau yg aku nak beranak..huhu
tapi doc tetap jugak nak panggil suami..ermm..sukatilaahhh..
dan tak disangka2 amirul mmg masuk LR tuk temankan aku..
terkejut mak tau pastu soalan pertama lepas nampak dia terus tanya, irfan mana & siapa jaga dia..
rupanya, maklong (kakak amirul) datang pukul4 pagi tu sebab nak tolong jagakan irfan..Alhamdulillah..barulah mak rasa tenang..

dan disebabkan dah ada pengalaman beranak, so dah tau lah cara & bila masa yang sesuai untuk meneran..tak ingat berapa kali aku meneran, rasanya 2kali dan baby pon selamat dilahirkan pada jam 4.30 pagi seberat 2.85kg..Alhamdulillah :)
kali ni suami I tak menangis pulak macam dulu..hihi..terima kasih suami sebab memberanikan diri utk teman & bagi semangat walaupunn kejap sangat rasanya..dia kata aku genggam tangan dia pon xkuat mana pon..cehh..yela tuu
tapi mungkin rezeki aku kot, dipermudahkan jugak untuk bersalin kali ni & lagi cepat dari irfan..
dulu rasa irfan tu dah cukup cepat rupanya adik dia lagi cepat..betul2 tak sabar nak keluar tu..hehe


muhamamd iffat ayden


seee..tinggi kan bacaan BP aku tu..huhu
ada yang lagi tinggi dari tu tau..yela, dia ambik bacaan time aku kena jahit..maunya darah tak naik, sakit tau takkk..hihi

berbonding dengan ibu


ok, kali ni kalau orang tanya serik ke tak..
jawapannya adalah serik!haha
bukan serik nak beranak, beranak & contraction utk kali ni kejap je tapi seriknya time jahit..
time irfan, jahit tu aku boleh tahan & aku diam je sambil susukan irfan..
tapi kali ni sakit sampai aku cakap dgn doc yang aku rasa sakit..huhu
tu pon rezeki jugak, mudah bersalin tapi jahit pulak lagi sakit..hihi
pengalaman semua tu.. :)


ok, sekian utk kali ni..bye!


.. myrah .. 


Tiada ulasan: