Selasa, Jun 21

masak atau main tunjuk je??hehe

Assalamualaikum w.b.t..
Kejap je dah masuk ramadhan yang ke 16..hari tu rasa macam lambat je masa berlalu, sekarang dah pertengahan ramadhan pon..dugaan?
takdelah, jangan nak perangai macam budak kecik sangat..hihi
Alhamdulillah, buat masa ni aku masih berpuasa penuh..kadang2 lapar teruk jugak tapi pujuk2lah baby mintak dia bertahan.. :)

hari ni nak bercerita pasal menu berbuka..
untuk tahun ni, bangga sungguh aku sebab rajin pulak aku masak kalau nak dibandingkan dengan tahun lepas..hihi
dulu pregnant kan irfan pon kerajinan masak tu ada, mungkin kalau nak rajin memasak kena selalu mengandung kot..hikhikhik :p

ramadhan kali ni takdelah tiap2 hari aku masak tapi keraplah jugak.
untuk hari pertama, kami berbuka dekat rumah kaklong mirul dekat puchong..
hari kedua pulak main tunjuk je dekat pasar malam..hihi
 hari ketiga..
sup telur & pedal goreng cili api..
kuih2 sangat banyak sebab suamiku rambang tengok banyak sangat kuih & semua dia nak..akhirnya ke tongsampah jugak..huhu

 hari keempat..
sambal ayam dengan kentang & sup su'uuuunn.
kuih tetap berjenis ye..huhu

hari ke lima hingga ke lapan takde kat rumah, 2hari berbuka dekat rumah kaklong mirul dan 2hari lagi berbuka dekat rumah mertua di JB..

 hari kesembilan..
asam pedas ikan kembung, telur dadar & ikan masin
kuih masih berjenis yeee..

 hari kesepuluh
disebabkan dapat bubur lambuk dekat office, makanya tak perlulah kita masak nasi & lauk..heee
mi goreng, ayam drumet & bubur lambuk..

time ni dah pesan awal2, jangan beli kuih banyak2..1jenis je..
ok, dia mendengar kata tapi kali ni air pulak dia beli 2 jenis..hadoilaa..


untuk hari kesebelas, kami berbuka dekat absolute thai IOI mall putrajaya..
nak mencarik baju raya mak yang kemain payah nak dapatkan kaler yang sama dekat apak & anak..huhu

 hari ke duabelas
sambal sotong, kacang bonces goreng & ikan ikan selar goreng

hari ke tigabelas & empatbelas balik ke seremban, bersama family ku pulaaa..

 hari kelimabelas
semuanya menu tunjuk..hihi
kononnya plan mirul nak masak ayam masak kicap pedas tapi tetiba makyong ni teringin makan mi tonggek dekat bazar ramadhan putrajaya tu..
mirul pon mengikut saja selera isterinya dan kami bertiga pon merempitlah buat pertama kalinya ke bazar ramadhan putrajaya..huhu

maafkan mak sebab gagal dalam seni mempersembahkan makanan dengan cara paling cantik, tersusun dan kreatif..hihi

budak kecik yang selalu berbuka dulu dari orang yang puasa..hehe
dia ni pantang, mak baru hidang lauk letak kat meja, dia dah tarik kerusi dia cakap nak sitttttt...
yela, awak lapar sebab puasa seharian yer nakkkk...hehe

bulan puasa ni, benda paling susah adalah nak memikirkan menu berbuka tiap2 hari..
tapi untuk minggu ni memang aku dah beli siap2 bahan mentah untuk seminggu & siap ada list..
kalau tanya mirul, dia semuanya ok..huhu

korang masak apa pulak hari ni??


.. myrah ..

1 ulasan:

dada berkata...

haha btol kak. simtom mak2 sgt pkir menu nak shur n buka pose