Isnin, Jun 30

ramadhan 1435H

assalamualaikum..selamat menyambut bulan ramadhan 2014 untuk semua..
hari ni dah masuk hari yang kedua kita berpuasa..Alhamdulillah, aku diberi kekuatan untuk berpuasa dan harap2 penuhlah sebulan..hehe
sebelum ramadhan, bila tak makan je rasa menggigil 1badan tapi time ramadhan ni, boleh pulak bertahan..nak kata makan sahur beriya tak jugak sebab cuma makan roti dengan minum susu je..tapi dalam tengahari berkeroncong jugak perut..heee..lepas tu baby mengeras sajo..huhu




Alhamdulillah jugak, kandungan dah menjangkau usia 27 minggu..perut pon dah besar sangat dah aku rasa..hehehehe
mcm manalah bila dah 9 bulan nanti, mampu ke tidak nak bawak perut tu nanti..hee
oh, bukan perut je mengembang ye, segalanya..hukhuk

 muka terpaksa disorokkan, tak berseri dan kembang..hehehehe

 dari atas, mmg dah nampak besar kan..haiyakkk
yela, berat dah naik 10kg..hukhuk
boleh ke tidak lepas berpantang pakai balik baju saiz XS..duk terbayang2 baju & jeans dalam almari tu..huuuu~


semalam korang berbuka apa??
mesti ramai yang berbuka dengan family, yela hari pertama kan..seronok..
tapi I is x berapa nak seronok, bersahur & berbuka sorang2 je sebab suami ku kerja syif malam..
malam ni & pagi esok pon sama jugak....

ok, ini menu semalam..
tapi untuk first round lah, lepas je second round terus perut rasa tak selesa..
nak duduk salah, nak baring salah..kekenyangan sangatlah katakan..hihi



.. myrah ..

Isnin, Jun 16

trimester pertama

16/6/2014_genap 25 minggu usia anak didalam kandungan ni..Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan harapnya akan berterusan sehingga hari kelahirannya nanti.. :)

ok, sebelum ni pernah janji kononnya nak cerita pengalaman ketika di trimester pertama..
tapi..sejak pregnant ni asyiklah lupa, lupa dan lupaaaa..so tertangguh jela kerjanya..huhu
dan disebabkan hari ni I is stress yang melampau dekat office ni, tetiba kerajinan untuk update blog datang & pengalaman masa trimester pertama dulu pon datang menjengah kepala otak ni balik..hihi..:p



ok, aku tau yang aku pregnant masa kandungan berusia 5 minggu..buat upt then ke klinik untuk pengesahan..Alhamdulillah..penantian dan usaha kami selama setahun telah mem'buah'kan hasil..hehehe..ketika minggu ke5 dan ke6, semuanya ok..aku jadi kuat makan..dari sebelum tau yang diri ni pregnant, selera makan sangat kuat..kadang2 gurau dengan amirul yang kononnya makan untuk 2 orang, hakikatnya diri ni yang pelahap tapi malu nak ngaku..hihihi..dalam masa 2minggu, berat naik sampai 44kg..errr..

minggu ke7, bermulalah pengalaman morning sickness..
mula2 diserang selsema, mungkin sebab asyik minum ais..selsema yang teruk ya, sampaikan bawa kepada demam panas..balik kerja terus melepet..berselebung sebab sejuk tapi badan panas..
selera makan takde, jadi cuma makan roti & milo dan sebelum tidur, aku muntah untuk pertama kalinya sejak disahkan pregnant..keluar balik milo, roti & sedikit darah..nampak darah terus kecut perut..risau sangat2 dengan kandungan..tapi time tu masih sendirian di putrajaya, so hanya mampu terbaring & menanti pagi esok untuk ke klinik..
esoknya, ke klinik & makan ubat yang doktor bagi, Alhamdulillah, demam berkurangan..

 suamiku bernazar..terus licin kepala..hehe

minggu kelapan, demam datang lagi..
hari rabu petang, tiba2 rasa tak sedap badan & terasa sejuk yang amat di office..
minta kebenaran bos untuk balik awal..malam tu badan tersangat panas & muntah2 yang teruk..dugaan sungguh rasanya sebab sorang2 dekat rumah kan..sampaikan masa tu terpikir nak call ambulans tuk bawak aku pergi hospital..hehe
esok tu sekali lagi ke klinik, doktor kata suhu 38'c & dia cuma bagi ubat dan mc..
mula2 balik rumah ok, tapi bila petang je mula demam tu datang balik..nasib baik malam tu suami balik sebab tak sedap hati katanya..ya, nasib baik dia balik..dalam pukul 2 pagi, aku ke hospital sebab dah tak larat sangat dengan muntah2 & badan yang panas..sampai hospital, staff kat sana marah sebab aku lambat datang sebab panas dah mencecah 40'c & agak bahaya untuk kandungan..dan malam tu jugak first time aku kena masuk air..untuk baby, aku relakan..


dan sejak dari hari tu, bermulalah episod muntah2 yang teruk..kalau kat office, tak sah kalau tak cukup 5-6 kali muntah..sebelum makan, selepas makan..tak boleh tgk mangkuk tandas juga, nanti serta merta termuntah lagi & lagi..huhu

kononnya awal2 pregnant tu takde alahan, dah kemain suka..sekali bila dah kena, bukan main menderita..masa tu bukan morning sickness je..petang, siang malam..tak kira masa..huhu

scan pertama, minggu ke 10..


mungkin bagi orang lain, masuk 2nd trimester alahan tu semua dah berakhir..
tapi tak bagi aku, sampai sekarang masih muntah2 tapi waktu pagi jela, time mandi..
dan dari awal pregnant lagi, selera makan sentiasa ada walaupun asyik muntah2..tu pasal berat naik melampau2..sampaikan nurse pon pelik, muntah2 tapi berat naik dengan jayanya..hehe

ok la, dah panjang sangat rasanya bebelan aku..
kerja tak siap lagi, mcm manalah tak stress kan..hehe
baby kat dalam ni pon kemain lagi menendang2..mentang2 lah musim bola, awak pulak yang over..heheheh

okbai!


.. myrah ..

Isnin, Jun 2

selamat pengantin baru atiqah & farhan!

Alhamdulillah..sorang lagi sahabat dari sekolah menengah & politeknik selamat bergelar puan..
yang juga merupakan orang kuat untuk majlis pertunangan & perkahwinan ku..
tanpa dia, tiadalah hantaran2 & handbouquet yang cantik & murah2 ituuuu untuk majlis ku...hehe

selamat dinikahkan oleh ayahnya pada 30mei2014 tapi sedih sebab tak dapat hadir
time aku nikah dia ada, tapi time dia nikah aku tak dapat pulak nak datang..so sorry... :(

 majlis persandingan sebelah perempuan diadakan pada 31mei2014 di seremban
disebabkan suamiku kerja syif petang pada hari tersebut, terpaksalah rushing2..nak lepak lama2 pon tak boleh..


 sebelum ke rumah pengantin, kita singgah rumah nenek dulu..jumpa si kecik ni..
baru nak menjengah ke usia 4bulan tapi kemain semangat!mengah maklang awak ni tau..hehe
hope anak yang bakal lahir nanti akan sihat seperti faiq naufal juga..tapi kalau semangat macam ni, mmg amighul jela yang kan mendukungnya..hihi


 bersama 2 orang bakal pengantin..eheemmm!!
nampak macam aku lagi kurus dari dorang kan..
sebenarnya tidak, mereka lagi slim dari aku..hihi..

 si pengantin yang cantik!
hanya sewa pelamin & makeup saja..baju & lain2 semua sendiri..
kos untuk baju adalah sangat2 murah..dan tersangat2 berbaloi..
kenapalah time aku tunang tak jumpa dress macam ni..terasa membazir pulak keluarkan duit yang banyak untuk baju tunang itu duluuuu..hukhuk

 kami ex-poliPD..hehe
3bini orang & 2 bakal bini orang..sooooonn..

 ok, kat sini dah nampak siapa yang paling semangat!hehe

 paan + atiqah

tahniah korang!semoga kekal hingga ke syurga & dikurniakan zuriat yang soleh & comel2 belaka..
nanti boleh bff kan anak2 kita pulak..hee ;)



nextttttt?

cik intan ni pulak..tak sabar nak tunggu!
harap aku tak berapa nak sarat sangat time wedding kau nanti..hehe



.. myrah ..