Rabu, Oktober 29

pengalaman bersalin_part 2


8 mlm, dinner & sakit contruction makin kerap dan kuat..nurse yang datang pantau kata construction masih biasa tapi bagi aku dah kuat..so redhooo jelahkan..malam tu menahan sakit sampailah subuh keesokannya..huhuhuhu

29 sept, 12am sakit berlarutan dan kurang dari 10minit sakit akan datang..mmg tak dapat tidur walaupun mengantuk yang teramat..baru mata nak lelap, sakit datang..bertahan jelah sorang2 dalam bilik tu..tapi berkali jugak ke toilet sebab rasa macam nak terberak tapi tak pon..huhu

6 pagi, mak call untuk tanya keadaan diri aku..aku jawab dengan suara yang lemah, dah macam berbisik pon ada jugak..tenaga macam dah kurang sebab menahan sakit..mak suruh siap2 mandi &abagitau dengan nurse..

7 pagi, selesai mandi dan terus inform nurse yang baru bertukar syif yang sakit semakin kerap dan aku dah tak boleh tahan..call suami minta dia ready dekat hospital..nurse masuk bilik utk cek bukaan, lepas diseluk bukaan dah ada 4cm..nurse minta suami datang untuk kemas barang dan terus ke labor room hospital putrajaya..seperti semalam juga, suami naik kereta, isteri naik ambulan..hehehe

8 pagi, terus masuk ke labor room dan diminta untuk tukar baju dan dberi ubat berak..time ni mmg bertapalah dalam toilet sebab macam cirit birit sampaikan nurse berkali ketuk pintu tanya samada aku ok ke tidak..hee..kemudian suami dipanggil masuk untuk temankan isteri dari mula sampailah selamat bersalin..pagi tu aku tak sempat breakfast tapi sempat kunyah 3 biji kurma dan minum air zamzam..

8.30 pagi, beberapa orang doctor & nurse datang untuk cek keadaan aku..nurse minta amirul daftarkan wad untuk aku dulu sementara tunggu bukaan sehingga 10cm..amirul keluar je, doctor seluk dan bukaan dah 7cm, doctor terus pecahkan air ketuban dan kalau rasa macam nak berak, doctor kata teran je..nurse risau kalau amirul tak sempat teman aku sebab bukaan dah 7cm tapi doctor kata sempat..

seperti yang nurse jangkakan, amirul memang tak sempat temankan aku..hehehehe..setiap kali contruction kuat je, aku terus meneran..time tu pon mmg aku dah tak fikir pasal amirul, aku fikir nak beranak je sebab selagi tak beranak, selagi tu lah sakit tu takkan hilang..huhu
dan akhirnya, tepat 8.53 pagi aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 2.92 kg..Alhamdulillah..Allah permudahkan segalanya..


baby fresh dari perut ibuuu..


selesai je semua, sebelum kena jahit nurse letak baby kat dada untuk menyusu..time tu boleh pulak si kecik ni kencing kat ibu dia..amboiiii awak..perangai tu terbawak ye sampai sekarang, time nak pakaikan pampers lepas mandi mesti dipancutnya..hukhukhuk.. time tu jugaklah baru amirul masuk dengan muka sebak..heheh..suami i menangis tapi bini dia yang beranak ni tak pulak menangis dari mula sampai habis..tapiiiiiii..time baby diazankan oleh babah dia, barulah aku rasa sebak..rasa macam tak percaya, sekarang aku dah bertiga dan aku dah berjaya lalui saat getir untuk melahirkan insan yang kami nanti2kan tu.. :')

ok, sebenarnya panjang lagi nak cerita tapi macam malas nak mengarang..heheh
so stop sampai sini jelah ye..oh ya, walaupun aku tak sebarang masalah, bersalin pagi, baby dah kencing & berak tapi kitorang tetap kena tahan wad untuk 1malam lagi..katanya sebab anak pertama, so kena pantau 24 jam..tengahari tu, sekali lagi dihantar ke hospital bersalin presint 8 dengan ambulan tapi kali ni naik berdua dengan sikecik..hee

ok, kalau ditanya samada serik atau tak..jawapannya TAK..
sakit atau tak..jawapannya mmglah sakit tapi sakit yang aku masih boleh bertahan..rasanya sakit construction pada malam sebelum bersalin tu lagiiiii lah sakit..
tu rezeki masing2 kan, setiap orang ada pengalaman tersendiri kan.. :)


.. myrah .. 

4 ulasan:

NFAM berkata...

congrates sis.. ada rupe ayahnye. :)

cik fadh berkata...

fuhhhhh rase mcm senang je akk kuarkan baby..tp nk laluinya mmg getir kan..harap fadh nnt mudah jgk mcm ni..xnk la czer ke ape..ape tips kak? share skit? pemakanan mase ngandung ke ape ke..huhu

myrah berkata...

nfam : thankyou awak :)

myrah berkata...

fadh : Alhamdulillah, masa bersalin tu dipermudahkan cuma menahan construction tu yang lagi sakit kot kalau tak silap..hihi..tips?erm..ntah lah..masuk 7 bulan akak rajin mnum air kelapa dengan makan minyak kelapa dara..pemakanan pulak, semua akak bedal..sampaikan berat naik 2kg setiap 2 mgu..huhu