Isnin, Jun 16

trimester pertama

16/6/2014_genap 25 minggu usia anak didalam kandungan ni..Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan harapnya akan berterusan sehingga hari kelahirannya nanti.. :)

ok, sebelum ni pernah janji kononnya nak cerita pengalaman ketika di trimester pertama..
tapi..sejak pregnant ni asyiklah lupa, lupa dan lupaaaa..so tertangguh jela kerjanya..huhu
dan disebabkan hari ni I is stress yang melampau dekat office ni, tetiba kerajinan untuk update blog datang & pengalaman masa trimester pertama dulu pon datang menjengah kepala otak ni balik..hihi..:p



ok, aku tau yang aku pregnant masa kandungan berusia 5 minggu..buat upt then ke klinik untuk pengesahan..Alhamdulillah..penantian dan usaha kami selama setahun telah mem'buah'kan hasil..hehehe..ketika minggu ke5 dan ke6, semuanya ok..aku jadi kuat makan..dari sebelum tau yang diri ni pregnant, selera makan sangat kuat..kadang2 gurau dengan amirul yang kononnya makan untuk 2 orang, hakikatnya diri ni yang pelahap tapi malu nak ngaku..hihihi..dalam masa 2minggu, berat naik sampai 44kg..errr..

minggu ke7, bermulalah pengalaman morning sickness..
mula2 diserang selsema, mungkin sebab asyik minum ais..selsema yang teruk ya, sampaikan bawa kepada demam panas..balik kerja terus melepet..berselebung sebab sejuk tapi badan panas..
selera makan takde, jadi cuma makan roti & milo dan sebelum tidur, aku muntah untuk pertama kalinya sejak disahkan pregnant..keluar balik milo, roti & sedikit darah..nampak darah terus kecut perut..risau sangat2 dengan kandungan..tapi time tu masih sendirian di putrajaya, so hanya mampu terbaring & menanti pagi esok untuk ke klinik..
esoknya, ke klinik & makan ubat yang doktor bagi, Alhamdulillah, demam berkurangan..

 suamiku bernazar..terus licin kepala..hehe

minggu kelapan, demam datang lagi..
hari rabu petang, tiba2 rasa tak sedap badan & terasa sejuk yang amat di office..
minta kebenaran bos untuk balik awal..malam tu badan tersangat panas & muntah2 yang teruk..dugaan sungguh rasanya sebab sorang2 dekat rumah kan..sampaikan masa tu terpikir nak call ambulans tuk bawak aku pergi hospital..hehe
esok tu sekali lagi ke klinik, doktor kata suhu 38'c & dia cuma bagi ubat dan mc..
mula2 balik rumah ok, tapi bila petang je mula demam tu datang balik..nasib baik malam tu suami balik sebab tak sedap hati katanya..ya, nasib baik dia balik..dalam pukul 2 pagi, aku ke hospital sebab dah tak larat sangat dengan muntah2 & badan yang panas..sampai hospital, staff kat sana marah sebab aku lambat datang sebab panas dah mencecah 40'c & agak bahaya untuk kandungan..dan malam tu jugak first time aku kena masuk air..untuk baby, aku relakan..


dan sejak dari hari tu, bermulalah episod muntah2 yang teruk..kalau kat office, tak sah kalau tak cukup 5-6 kali muntah..sebelum makan, selepas makan..tak boleh tgk mangkuk tandas juga, nanti serta merta termuntah lagi & lagi..huhu

kononnya awal2 pregnant tu takde alahan, dah kemain suka..sekali bila dah kena, bukan main menderita..masa tu bukan morning sickness je..petang, siang malam..tak kira masa..huhu

scan pertama, minggu ke 10..


mungkin bagi orang lain, masuk 2nd trimester alahan tu semua dah berakhir..
tapi tak bagi aku, sampai sekarang masih muntah2 tapi waktu pagi jela, time mandi..
dan dari awal pregnant lagi, selera makan sentiasa ada walaupun asyik muntah2..tu pasal berat naik melampau2..sampaikan nurse pon pelik, muntah2 tapi berat naik dengan jayanya..hehe

ok la, dah panjang sangat rasanya bebelan aku..
kerja tak siap lagi, mcm manalah tak stress kan..hehe
baby kat dalam ni pon kemain lagi menendang2..mentang2 lah musim bola, awak pulak yang over..heheheh

okbai!


.. myrah ..

4 ulasan:

cik fadh berkata...

arghh indahnya dgr baby menendang2 tu..akk doakan fadh tau..teringin sgt ni nak ade baby..

myrah berkata...

inshaaAllah fadh!semoga ada rezeki utk famal junior.. ;)

dada berkata...

congrats kak myrah. baby msty comel. nak baby gk. hahaha

myrah berkata...

thank you dada..
nak baby?ok tahun depan!hehe