Jumaat, September 28

Bujang?


dengan ini disahkan bahawa mahirah adalah single..hehe
baru je dapat surat pengesahan perakuan bujang ni..cepat ke lambat ek??


.. myrah ..

Rabu, September 26

kek idaman?

ini perihal kek kahwin..kek ni bukan untuk hantaran tapi untuk dipotong selepas majlis makan beradab..hehe
mula2 aku xpikir sangat bab kek ni sbb selalunya pihak katering akan sediakan kek...even kek biasa tapi cantik jugak yang pihak katering sediakan, bertingkat lagi..hehe

tapi hari tu mak bagitau yang pihak katering xsediakan kek sebab dorang dah tukarkan kek aku tu dengan ice cream dan cendol untuk tetamu..so aku redho jela, kiranya rezeki untuk tetamu la tu..

lepas tu terfiki2, perlu ke tidak kek ni nanti ek..aku takut nanti dok sibuk makan, amek gambar sume, kek langsung dilupakan..xpasal2, lepas majlis baru terigat tentang keberadaan kek tu..mcm kes wina kan...hehee
so sekarang dah jadi 50-50..kejap nak, kejap xnak..tapi mcm nak jugakkk...hihi

ok2, meh tengok kek yang menjadi idaman aku ea..heee ;)









suka!mengikut tema.. :D

suka jugak!mengikut tema amighul..hee 

setingkat sajo tapi ok jugak..

so colourfuuuuul..geram!

cantik jugak colour hijau kan... :)

sweet je kek ni, simple tapi nampak eksklusif..
nak suka jugak lah!

alorh, comelnyaaa..
mmg sampai selesai majlis lah aku xnak potong sebab sayang..hihi

ini pon sweeeet & simple tapi tinggi sangat lah pulak..


cantik kan kek2 ni, rasa2nya sedap x??hehe..
kalau kat aku, cantik menjadi keutamaan, sedap nombor 2..hihi
tapi aku rasa mesti sedap, kalau x, xkan lah ramai yang tempah kan..hehe
sape2 yang berminat, korang boleh terjah fb cakes & cuppies heaven..


so korang rasa perlu tak kek ni?
kalau perlu, ada sesiapa yang bermurah hati nak sponsor???
hihi..okbaii!


.. myrah ..

Selasa, September 25

ada istilah pre honeymoon ke?

hotel untuk pre honeymoon kami telah selamat dibooking..
wehoo!!
lokasi?ala...dekat je..malu nak bagitau..hihi
xberapa nak plan pon pasal pre honeymoon tapi pagi tadi tetiba nak booking & terus bagitau pak tunang..
actualy sehari lepas majlis rumah aku, pak tunang nak terus ajak balik jb sbb ada wedding kawan dia time  krismas, so sebelum balik tu, moh ler kte menyinggah kejap melepaskan penat lelah selepas seharian menjadi raja..hehe

korang rasa kat mane ek? ;)


.. myrah ..



Isnin, September 24

baju nikah?bridal?

Alhamdulillah...baju nikah dah siap sepenuhnya pada minggu lepas..
akk aku pickup dekat tailor & bila dia sms gambar, punya lah aku excited..bila balik je seremban hari jumaat, sampai rumah terus try baju..xmenyabar kan..hihi

hasil baju nikah yang simple tu?


ini!

konon teaser..hihi

paling suka dekat bahagian tangan..hee :)


ikut niat dihati, bila dah dapat baju, aku nak merajinkan diri dengan menjahit beading ke apa2 yang patut tapi mcm xjadi je..nanti nampak mcm sarat pulak baju tu..
hurrm..ntah lah, tgk lah nanti..kekalau terajin nak buat..






ok, ini cerita pasal bridal pulak..
tarik nafas...............then lepas......................
begini ceritanya..aku amek pakej kat sebuah butik di seremban..mmg dah lama booking, dari bulan 3 kot..xingat tapi mmg dah lame, sebelum majlis tunang lagi..
mcm biasa lah, kalau dalam pakej mesti dorang bagi, sepasang baju nikah, bersanding, 2x makeup, pelamin & accessories.. kan..
tapi untuk baju nikah aku xamek sebab pakai baju sendiri..untuk baju bersanding pulak, baju tu untuk abg aku sbb baju aku, aku amek dekat butik lain..gara2 butik ni xde baju kaler pink yang menarik hati..huhu
tapi makeup tu still untuk aku, abg aku pulak dah hire MUA lain..ok set!

lepas set semua ni, ktorang pilih2 baju pulak untuk abg aku dan yang menjadi pilihan adalah dress & sut colour purple + patch lace pink..mcm tema ktorang la kan..then bila dah selesai bab baju abg aku ni, aku mulakan misi mencari baju aku pulak & decide tuk tempah dress baru (sewa) dekat butik lain dan tema aku pulak pink + purple beads..so lebih kurang je dengan baju abg aku..ok, ni pon dah dikira selesai..
kami ingatkan, dah boleh lah tarik nafas lega bila bab baju aku dah selesai..
tapi tup tuupppp...butik call bagitau yang baju abg aku tu dah ada orang booking & dorang xperasan..
what??
dan dorang sesukati suggestkan abg aku pakai baju kaler peach..haaa??!
tema ktorang pink purple lah, mane datang kaler peach tu?haiyooo!
lepas dorang discuss2, dorang bg baju purple lain & pakai dengan korset kaler pink..
hurm...aku xbole nak ckp ape,aku cll abg aku & suruh dia buat keputusan sendiri samada nak baju tu ke x..
kalau ikut mata aku, mmg aku xminat..dan abg aku pon xminat jugak..
so keputusannya, mak aku kata yang ktorang nak cancelkan semua sebab baju yang mengikut tema tu dah x ada & baju lain tu pulak design yang lama..
aku xtau nak cakap ni salah sape sebenarnya...huhu

then lepas je cancel dengan butik tu, aku terus deal dengan butik yang aku tempah baju aku tu & syukur sesangat sebab date kahwin aku tu dia still available..
even harga pakej yang ditawarkan ni berbeza sikit tapi masih under bajet..
hope sesangat lepas ni xjadi lagi lah perkara ni dekat vendor2 yang lain..
tensionnnnn!!


ya Allah, kau permudahkan perjalanan kami ini..aamiin....


.. myrah ..

Jumaat, September 21

checklist - 3bulan menuju ke destinasi kami :)

3bulan lagi ye?
bila fikir nak kahwin mmg tak menyabar tapi fikir hal2 sebelum kahwin ni mmg rasa nak pitammmm..hukhuk


persiapan?moh ler tgk checklist ni..huhu 


DATE
Nikah : 21 Disember 2012
Resepsi : 22 Disember 2012
Bertandang : 12 Januari 2013

THEME
Nikah : copper rose
Resepsi : pink & purple
Bertandang : blue

LEGAL DOCUMENT
Sijil Kursus Pra Perkahwinan : done!
HIV Test : done!
Borang Nikah : pending (tunggu borang dari pihak pak tunang)

VENUE 
Nikah : rumah nenek
Resepsi : rumah nenek
Bertandang : rumah family amirul

CATERING / CANOPY
Nikah : booked!
Resepsi : booked!
Bertandang : pending

CAKE
Resepsi : pending
Bertandang : pending

PHOTOGRAPHER
Nikah : booked!
Resepsi : booked!
Bertandang : pending

INVITATION CARD 
Resepsi : dalam pembikinan
Bertandang : dalam pembikinan

HENNA - booked!

PELAMIN 
Nikah : booked!
Resepsi : booked!
Bertandang : pending

WEDDING OUTFIT 

Nikah :
Dress - done!
Veil - pending
Hijab - pending
Shoe - pending
Handbouquet - pending

Resepsi :
Dress - dalam pembikinan
Veil - dalam pembikinan
Hijab - dalam pembikinan
Shoe - dalam pembikinan
Handbouquet - pending

Bertandang :
Bridal : booked!

MAKEUP
Nikah : bridal booked!
Resepsi : bridal booked!
Bertandang : bridal booked!

DOORGIFT
Kanak-kanak : pending
Dewasa : consider done!
Bunga pahar : done!

HANTARAN 

For Mahirah :
1. sirih junjung - consider done
2. kek - consider done
3. buah + coklat - consider done
4. perfume - done
5. handbag - done
6. telekung + buku - done
7. .....................

For Amirul :
1. sirih junjung - consider done
2. kek - consider done
3. buah - consider done
4. coklat - consider done
5. perfume - done

6. kasut - done
7. ......................
8. ......................
9. ......................

IMPORTANT THINGS 
Duit Hantaran : 
Mas Kahwin : 
For Her : 
For Him :

ENTERTAINMENT 
Kompang : booked!
PA System : booked!

WEDDING PROPS 
Signage : 
Guestbook :
Bunga manggar : done!


ok, itu saja yang aku rasa penting..yang tak penting tu ingat2 sendiri jela..ada pon xpe, xde pon xpe..xkisah..*malas nak fikir sebenarnya* o_O
korang rasa ada yang tertinggal ke ek dalam list ni???
Alhamdulillah, hampir 70% selesai..


Ya Allah, kau permudahkanlah segala urusan kami......



.. myrah ..

Khamis, September 20

yang mana satu pilihan kalbu??

hadooiii..poning kepalo mikir nak beli yang mana satu..
mcm nak note tapi besar sgt, nak s3 tapi xcukup besar sgt..eyh??
confuse..hihi

aku suka je sebab skrin besar tapi nanti nak bwk mcm susah kan..



ni pon ok jugak tapi lagi minat colour merah...pak tunang pon suggest tuk beli yang ni...



kalau korang, suka yang mane ek??huhu



.. myrah ..

Rabu, September 19

HIV Test

Alhamdulillah..setle lagi satu perkara..jumaat lepas aku cuti untuk buat HIV test dekat klinik kesihatan ampangan, seremban..
aku saja buat kat seremban sbb walk in je..kalau klinik kesihatan putrajaya, kena buat appointment & takut nanti dorang bagi date yang aku x available..rasanya klinik di negeri lain pon kena buat appointment kan & ada jugak yang walk in mcm di johor..
klinik kesihatan di johor pon walkin saja tapi bukan tiap2 hari, contoh mcm klinik kesihatan larkin, dorang cuma buat pada jumaat pagi & terhad kpd 30orang saje..
so amighul, makesure pkul 7.30am awk da terpacak depan klinik ea..huhu

untuk b2b from negeri sembilan, buat kat seremban adalah senang, untuk HIV test korang boleh buat time office hour dari isnin sampai jumaat..xperlu appointment, datang saje..senang kan..tapi kat klinik kesihatan ampangan lah, klinik lain aku xsure.. :)

aku sampai klinik dalam 7.40 am, terus beratur untuk register..

1st step : isi borang & bayar rm1.00 di kaunter

2nd step : masukkan borang di kotak yang disediakan & tunggu sehingga nama dipanggil..
xperlu ambil nombor sebab ada bilik khas untuk buat HIV test ni..lagi lah senang kan, xyah nak tunggu lame..








3rd step : bila nama dah dipanggil, bersedialah untuk dicucuk yer..hehe
alahhh..cucuk sikit je kat jari hantu..ye2 je officemate aku kata kena ambil darah satu tabung, rupanya sikit je..xsakit yer tapi time kena tu terasa mcm kejutan elektrik..hihi


seeee..sikit je pendarahan yang berlaku..hehe

next step : dah lepas cucuk, tunggu balik kat luar sampai nama dipanggil..
bila dipanggil, nurse tu suruh tengok brape line keluar dekat penguji hiv tu (lbh kurang mcm pregnency test)..
bila aku cakap 1 line, dia cakap itu normal.. :)

so masa yang diperuntukan dari aku sampai klinik, register, tunggu turn & selesai semua cuma hanya ambil masa tak sampai 15minit saja... :)

ok, doneee!!
next????


.. myrah ..

Selasa, September 18

doorgift #1

Alhamdulillah, untuk doorgift aku dah boleh tarik nafas lega..
sabtu lepas sambung misi yang tertunda sebelum ni..misi mencari dilakukan dekat nilai 3 sajo..dekat kan..
tapi ramai yang kata, barang2 dkt nilai 3 ni still mahal berbanding tempat lain..
hurrmm..no idea sbb aku x survey kat tempat lain..mmg fokus nak ke sini je..
tapi rasanya ada je kedai yang tawarkan harga yang ok & ada gak yang bagi harga yang xberbaloi, korang kena rajin round je untuk bandingkan harga kat setiap kedai.
tapi dapat orang mcm aku, masuk 2 kedai pastu pasrah je keluarkan duit..huhu

penuh keta aku!sit sebelah tu muat2 je untuk mak aku duduk..hehe

inilah barang yang berjaya dibeli..korang mesti tau apa kan yg dalam kotak tu..hehe
habis tenaga aku & kaklong aku mengangkat 3 kotak yang setiap satu tu beratnya 32kg dari basemnt ke tingkat 9..malam tu dua2 semput secara berjemaah..hehehe

aku beli jar ni sebanyak 1200pcs,bersamaan dengan 6 kotak..
tapi disebabkan keadaan si putih ku yang comel tu, cuma dapat bawak balik 3 kotak je..
so hantar ke rumah di putrajaya dulu..esok tu nak balik ke seremban, singgah balik dekat nilai 3 untuk ambil lagi baki 3 kotak..fuuh!!

3 kotak lagi di rumah family..

sekarang mencari idea, nak letak apa dalam jar tu..cookies?kacang?
hurrmm..no idea..tapi itu hal remeh je, awal bulan december baru plan nak beli..




ini pulak bunga pahar yang dah dibeli seawal bulan julai lg..
gara2 mak yang excited kan, beli je katanya kalau dah berkenan..hehe
ok gak beli awal hari tu, takde lah duit tu terasa mcm air je keluar..keluar sikit2 kan..
*hakikatnya dah banyaaakkkkk yang keluar..huhu*

stand untuk bunga pahar..bukan jenis yang cucuk2, jenis gantung2..hehe

ini lah bunga pahar yang xmacam bunga poh..hee

dah berkurun simpan dalam almari, xnak bagi berhabuk..

ok, dua perkara ni sudah selesai!
Alhamdulillah.. :)


Ya Allah Ya Tuhanku, kau permudahkanlah segala urusan kami....aamiin....



.. myrah ..



Khamis, September 13

my e-day : doorgift


doorgift yang ditempah dari cousin sy di S&S choc
reben & tag tu bikin sendiri, simple jela sbb mane reti nak kreatif2 ni..hehe


.. myrah ..

Rabu, September 12

100days??


huhu..serammmm...


.. myrah ..

Selasa, September 11

my e-day : persalinan

 6 bulan sebelum bertunang,aku dah siap beli baju kurung moden, colour purple..konon tema purple la..
bila dah balik rumah, try berkali-kali, rasa mcm xbest pulak baju ni..report kat pak tunang & kata nak tukar colour tema..mula2 mmg dia bising jugak tapi last2 pasrahhh..hehe
baju colour purple tu aku beli sendiri & baju yang kedua tu bwk sekali pak tunang..
senang nak carik yang cantik dekat mata dia & kat mata aku gak..
dah dipilih2, akhirnya peach menjadi pilihan hati.. :)


baju pertama

baju kedua

tapi................nafsu aku xberhenti setakat disitu..2 bulan sebelum majlis, aku tertempah pulak baju lain dekat ayunar..ni gara2 aku duk menelek2 fb dia lah ni, terus terkenan..dia pulak ada sediakan full set persalinan, hijab & veil..tanpa pengetahuan pak tunang, aku terus contact ayun & tanya samada dia still available atau tak..bila dia kata ok, terus akub bagi ukuran, design baju dan deposit..dalam hati dah niat, xnak bagitau sesape sampailah hari majlis nanti..hehe..takuut wooo..kang kena bebel dgn amighul & mak aku..heee


untuk persalinan ni, aku serahkan 100% kepada ayun..aku berhubung dengan dia pon via emel & bbm..
aku cuma pergi butik dia 2 minggu sebelum majlis utk fitting dan 3 hari sebelum majlis datang lagi untuk pick up baju yang dah siap..

dan hasilnya?


































baju tunang yang simple
baju kurung moden + lace & beads



veil juga simple saje dari jenis kain yang sama + lace & beads dibahagian kepala dan hujung sisi

untuk hijab, aku hanya pakai inner & plain outer syria..
juga dari ayunar.. :)

dari pandangan sisi

full set persalinan from ayunar 


motif buat baju yang simple?
lepas ni boleh pakai lagi, takde lah tergantung je dalam almari kan..
tapi buat masa ni, still tergantung lah sebab belum bersedia nak pakai..heee 


.. myrah ..

Isnin, September 10

Aidilfitri 1433h

haiiii..dah masuk syawal yang ke 22, barulah aku terhegeh nak update gambar raya..hehe
xpela, janji masih dalam bulan syawal kan..sebenarnya lupa sesangattt...huhuhu

disebabkan tahun ni raya yang terakhir as a single person..ececehhh..hihi..so kenalah gunakan masa beraya bersama family dengan sebaik baiknya..tahun dopan, bak kata amighul kena beraya kat jaybeeee.. -.-"
ok, tahun ni mmg kojer nya bergambar sakan..

yang depan tu single lagi..yang belakang tu tahun depan beraya umah mertua..hukhuk

cik nurmahirah..hihi

maklang & iqa

family tanpa kaklong..
tahun ni turn balik umah mertua..
adik aku tu dah macam s.jibeng pon ada gak..hihi

ermm..terserlah kekepohan dalam family aku kan..hihi

lovely cousin :)



25, 24, 18, 23....ha apakah itu?hee

hensem boy saya!

naik kete dengan maklang semata2 nak main game..grrr!



teman sekolah yang makin membahagia..hehe


tahun ni tak beraya bersama tapi dapat pakai baju sedondon pon jadi lah..
tahun depan, tema kita adalah baju nikah..
jimat & jangan membazir..itupon kot la muat lagi..hihi :p

bak kata pak tunang, tak sabar nak tunggu raya tahun depan..hurmm..sy jugak la!
beraya kat somban dulu yer banggggg..hihi :p


.. myrah ..