Khamis, Mac 29

senarai semak untuk proses merisik..sila maklum yer kaum lelaki..hehe



merisik :
pihak lelaki yang ingin melamar dan merisik si gadis pilihan, mereka perlulah memastikan perkara-perkara berikut dibawa bersama..antaranya :


  • cincin belah rotan (cincin tanda)
  • wang tanda (hantaran)
  • baju sepasang atau kain
  • buah-buahan 
  • kuih-muih
  • menentukan siapa yang akan menjadi wakil anda
  • wakil pihak lelaki tersebut perlulah bertanya kepada keluarga perempuan samada anak gadisnya sudah mempunyai teman atau tidak 
  • jika tidak, keluarga pihak lelaki perlulah menyatakan hajat untuk melamar si gadis
  • jika ibu bapa si gadis telah bersetuju, maka cincin tanda dan barang iringan yang lain diberikan 
  • jika mereka menerima barang yang diberikan maka secara tidak langsung si gadis telah bersetuju untuk melayari hidup bersama lelaki tersebut
  • wakil pihak lelaki berbincang tentang wang hantaran
  • menetapkan hari untuk melangsungkan majlis  pertunangan 

ok, ini yang aku dapat dari blog Alhaddad..cousin aku yang bagi link ni then suruh bgtau mak aku..
err..tapi ini bukan untuk aku yer, sbb aku xberniat nak merisik amirul..hehe..insyaAllah bulan dpn mak aku akan merisik gf abang aku..first time nak merisik anak org kan, gelabah sikit lar cik ton tu..so kena lar prepare dari sekarang..yela, sebelum ni anak dia je dirisik dan akan dtg pon same.. *ok, xsabar! heee gatal!

aku nanti mungkin xmelalui detik merisik ni kot, family aku terus proceed ke langkah seterusnya je..anak dia xmenyabar lar kate kan..hikhikhik :p


next aku sharing tuk pertunangan pulak ea..sharing is caring  :)


.. myrah ..




Rabu, Mac 28

wordless wednesday


hutang tidur yg banyak!


.. myrah ..

Selasa, Mac 27

dah boleh jadi favourite magazine!


First time membelek mag ni td, tu pon sbb dapat free..
Tgk macam bosan tapi bila da belek setiap page, trus sukaa!
Sebab??byk info utk tempat2 percutian :)




Sabtu, Mac 24

dari seberang :)

terima kasih ya buk intan
jasamu akan ku kenang selamanya;)
harap esok gue nggak lupain tuk hantarin coklat dari labuan kpd kamu..hihi



Jumaat, Mac 23

Ekspo Perkahwinan dan Fesyen


Sesiapa yg kelapangan boleh la menyinggah PICC, ade ekspo perkahwinan..
Aku smpat menyinggah td time lunch, depan rumah la kate kan..tp mcm xsyiok sgt je, xbyk booth..
next month akan ada lg, dkt PICC jugak &  mybe lagi best..so tungguuuu. :)


ini je yang aku amek, xde yang berkenan di mata..hehe


.. myrah ..


Khamis, Mac 22

yang mana satu, pilihan kalbu~ :p

mane satu yang korang minat??
aku minat semua sekali..hehe


credit to : ren-da belleza


yang ni simple je kan :)
credit to : kerja kahwin 


credit to : xpasti lar, lupa..huhu



credit to : jemari kreatif 

sweet sajeeee :)
credit to : pon lupa jugak..haiyoo..hampuun yer :)


ok, mari mula berangan untuk idea2 yang lebih bernas..hihi
feeling macam nak kahwin lak..hihi


.. myrah ..

Selasa, Mac 20

untuk tatapan gf tersayang..hehe
















pergi singapore 3minggu lepas tapi sampai sekarang xupdate2 lagi..
berkobar sebenarnya nak cerita tapi amighul tu kedekut lak nak bagi gambo, berkurun lar mahirah ni tunggu ha..
tapi disebabkan cik intan da xsobar nak tgk, sy up lar sikit ea..hihi
ha intan, meh tgk gambo yg sikit ni dulu yer..kalau teringin nak pergi, nanti ajak aku ea..same2 patahkan pinggang round USS ni..heee
nanti bagi aku tgk gambo kau kat bandung plak yer jelessss


.. myrah ..

Isnin, Mac 19

Hari ni tidak BLUES lagi

Isnin yang indah!hihi
Cuti dan berdating ngn amighul..
2hari membz je, so hari ni dua2 cuti terus pergi dating..seghonoook! :)


Jumaat, Mac 16

nak pergi sini~


credit kepada pak google 

pulau idaman hati, PULAU REDANG
nak sangattttttttttttt main pasir2 putih tu..hehe


p/s : amirul, ehem ehemmmm..!hihi

.. myrah ..

Rabu, Mac 14

wordless wednesday




.. myrah ..

Selasa, Mac 13

tahniah mummy zila..! :D


baby boy

alo tomeytomeyyy..
geram aunty tgk tauuu...hihi

congrats zila! 



.. myrah ..

Isnin, Mac 12

selesai sudah satu perkara

pagi tadi belek2 paper metro, terjumpa lar iklan cavenzi
katenya, potongan pada 10-12 mac..maknanya, hari ni last day lar kan..
sambil belek2 tu, berkenan lar pulak kat sofa ni..harga pon boleh tahan, so terus lar bbm amighul..
lepas je dia ckp ok terus berniat nak pergi cavenzi dengkil time lunch..

sofa yang berkenan di mata..hehe

sampai sana, terus minta org tu tunjukkan sofa yang dalam paper tu
da niat, xnak tgk yang lain sbb nak yang tu je..benda2 lain pon xnak beli, hanya SOFA!hehe
tapi dah kate pon dorang ni salesman yang berpengalaman dalam meracun fikiran customer.
so aku pon terkena lar racun tu jugak..aku pon xtau kenapa tetiba aku boleh minta die pakej untuk satu rumah..hihi..

terus lar salesman ni bwk aku round 1 cavenzi ni..dari ground level sampai lar 2nd level, semua aku terjah..
ni antara pilihan set bilik tidur..
motif amek gambar sebab nak tunjuk kat amighul, dia berkenan ke tidak.. kenapa mesti tnya dia ek??


ini cantik, siap ada corak & amighul pon minat

ini pon boleh tahan gak tapi almari tu mcm xcukup besar..hee

yang ni paling best sbb almari adalah besar!boleh main nyorok2 jugak..hehe

sejam dalam cavenzi ni, xkeruan aku dibuatnya..sekejap nak itu, sekejap nak ini..
last2 tutup mata je, ckp dgn salesman tu confirm!xnak tukar2 lagi & xnak dia terlebih2 bagi racun kt aku..hihi
akhirnya, setelah berbulan2 aku duk memikir pasal brg rumah..hari ni selesai jugak..
tapi disebabkan rumah aku still xde space tuk barang2 ni (set bilik tidur, sofa,dining set, meja tv), aku minta dorang hantar kat aku dalam masa 6 bulan dari sekarang..kalau nak lanjutkan lagi pon boleh, tapi kena informkan 2minggu sebelum penghantaran dibuat..

ok, sekarang fikir barang lain pulak.. 


.. myrah ..

Sabtu, Mac 10

Kenapa awak cantik sgt ek??

Cantikkan dia. :)



.. myrah ..

Jumaat, Mac 9

kisah seminggu yang lepas di johor bahru..hehe

habit aku sekarang adalah, kepuk kan sesuatu cerita..lps2 tu baru lar terniat nk cerita kt sini..hehe
maybe mood nak berblog dah xde sangat kot, sbb byk koje yang menanti sekarang ni..huhu
ok2, abaikan..now nak bercerita pasal aktiviti aku minggu lepas..
minggu lepas aku cuti sakan dari hari jumaat sampai isnin..seronok xhengat!
cuti panjang sebab nak g berdating..hehe..
hari jumaat tu aku g jb, jumpa buah hati :p
sampai2 je sane, lps tunggu dia yg kelewatan, kami terus menjejakkan diri ke Johor Premium Outlet (JPO)
time aku pergi ni xramai pon org maybe sbb weekdays kan, sume koje..
aku ngn mirul je cuti..hee

meh layan gamba yang xbykn ni..hehe





crispy crepe 
 aku pergi sane br tau kewujudan crispy crepe..hehe..yela kt sini kan ade hot & roll je tapi lebih kurang la..
cuma kat JPO, beli nak beli benda ni kena order pastu amek nombor..
pastu korang duduk lar sambil menanti nombor tu naik..dah macam kat hospital..hehe



aku rasa tempat ni biasa2 je kot..mgkin lar suasana dia ala2 overseas agaknya sbb xpernah jejak ke overseas lagi.hihi
barang2 dia  pon biasa je..kebanyakannya outdated lar tp harga kurang cket je..
yang bahagian atas JPO ni, kiranya mcm brand yang mampu beli lar..mcm guess, charles & keith, roxy dll..
charles & keith sini ok lar harganya tp mcm xbyk pilihan sangat tapi aku terbeli gak lar satu handbag..hehe..kasut pon xbyk pilihan tapi ade terminat satu kasut tuuuuu..amirul pon suka tapi mcm awl sgt je nak beli..hehe..xpe, nanti carik kat KL jela..
quicksilver pon ok, amirul pon terbeli gak 2 tshirt..kalau kat alamnda, tshirt tu rm129 kt JPO ni dlm 69-89hengget sajo..
untuk bahagian bwh, ktorg xmasuk pon kedai2 tu..baru lalu dpn kedai, sales asisstant dorg da pandang ktorg dr atas sampai bawah..huhu
tau lar yang kami ni pakai jeans ngn selipar je kan..xpela, ktorg tgk dari luar jela ye.. :p

next???kami menjejakkan kaki ke over the seas! a.k.a temasek..hihi


.. myrah ..

beli benda yang berfaedah takpe kan?? ^^

semalam menghabiskan masa di alamanda
rasa mcm dah lame xmengedate ngn erwina, sambil membuang masa kt alamanda yg tercinta..hehe
dsebabkan xtau nak beli ape *mcm byk na duit kau mahirah oiii*
terus melangkah ke MPH bookstore, mencari novel lar kte..
setelah diusik2, ditelek2..terus amek 2 novel..
mula2 nak satu je tp mcm byk sgt novel yg best, amek 2 terus lar..sambil tutup mata tipu! berjalan ke kaunter..
eyh, td kata macam dah byk duit tp nak byar tutup mata lak..hihi pening

novel apakah???








































* perlu ke nak scroll lebih2? *














































 menjadi pilihan hati sebab antara yang terlaris..
ok..next................



































menjadi pilihan hati sebab penulis dia bernama muna MAHIRA
ahahaha..ok, motif sebab name same ye..hihi
tapi mlm td dah bc sikit, boleh diterima..jap lagi nk sambung lagi baca novel hasil tulisan saya MAHIRA ini..hihi




.. myrah ..

Khamis, Mac 8

budak comel bersama maklang comel..eyh??hehe

shafiqah a'liah & mohd daniel akif















halorh halooorhh..rindunya kat mereka ni.. *mcm dah lame xjumpa je*
hehehe..maklang korg mmg ngengade kan..yela, korang asyik buat aksi2 yg bikin maklang rinduuuuu je..hukhuk
yang penting korang lar yg membahagiakan maklang..heheh :)


p/s : amirul, jum lar kahwin haaa..nak baby satu!!haha :D


.. myrah ..