Isnin, Januari 31

da berminggu org lain tgk, aku br nak cerita skarang..lambat!


aku xkesah korg nak gelak kan aku ke, kata aku ketinggala zaman or apa2 je..
aku tetap gak nak wat entry ni..hehe
sebenarnya kan, aku da tgk citer KHURAFAT..!
korg da tgk ke, ada brani macam aku???haha..cnfrm2 korg da tgk, siap da xingat rupa hantu tu lagi kn..heee..agak kelewatan aku ni, gara2 asyik tangguh je ngn cik aya, last2 tunggu en amirul dtg br dpt tgk...huhu..itu pon pilihan kedua sbb tket the green hornet kehabisan.



cerita ni aku xtau lar best ke x..bagi aku biasa2 je, xde lar aku terjerit2 bagai cume myrul jela mcm tkejut2, mcm nk tlompat2 kt sebelah aku kn.. (oopppsss,kantoi suda..heee)
mest korg pkir, wah hebat lar myrah ni, xtakut lgsung...kn2
hakikatnya aku xtgk lgsung rupa hantu tu, tutup mate tu babe..ngeh3
bila rasa2 time seram tu nk muncul, aku cepat2 tutup mata, pastu tnya kt myrul je..
myrul pon time yg dye rasa seram, dye tolak kepala aku ke tepi, xnak bg aku tgk..ceh!rosak tdung aku..katanya, kang aku tringat hantu tu bila duk umah sorg2..ok2,prihatin, sy maafkan anda yg telah merosakkan tdung sy itu..heee
-
kesimpulannya, aku xtau nk bagi bape bintang sbb aku tgk 4/10 je dari cerita ini.hehe
-
-
.. myrah ..

Ahad, Januari 30

hang out day on january

-
rutin setiap bulan saya spt biasa lar, ngedate bersama en amirul suhaimi
bila da ngedate, wajib lar ada gamba2 kan..hehe..jum layan.. (:
-

suka ini gambar kerna myka sy bercahaya
credit to my gambagrapher :)

red is hotttt.hihi

ini kakngah amirul, bsame en tunang beliau.. (:

restaurant pilihan kami

pilih2 sampai rambang mata

ini menu pilihan saya dan kakngah

mereka

kami

makang2

ini dye orang agak kelaparan..hehe
-
-
akhirnya buat pertama kali sampai juga kami ke berjaya times square dari mid valley dgn menaiki kereta..sblm ni mmg train je transport aku..bagus2, satu lagi jalan di kl telah dijelajah wlaupun agak kekampungan..hehe..tp pasni mcm da xsggup kot g sne, jem gilakkk.. :p
-
-
-
.. myrah ..

Jumaat, Januari 28

hari ini dalam sejarah cik myrah

-
hari ini beliau telah berjaya ke alamanda ketika lunch hour tanpa ditemani oleh sesiapa..
syabbass!!
hanya mengambil masa selama satu jam utk ke sana dan tempat yg berjaya beliau kunjungi adalah atm (5minit), sen heng (10minit), mcD (10minit) dan big appLe (25minit)
big appLe agak lama sbb staff kt sana suka tgk beliau kot, smpai kn sggup membiarkn beliau duk menunggu dgn penuh ksabaran..haiishhh..!
-
-
p/s : myrah perlu lebih berdikari sekarang..chaiyookkk! (:
-
-
-
.. myrah ..

Rabu, Januari 26

fengsan lar kalau hari2 macam ni....


ok kawan2, hari ini myrah nak membebel lg yer..
bebelan hari ini bertajuk : makanan ku hanya mampu ku lihat, xmampu ku telan.. (mcm pelik jee..pdulikkk!)
bgini ceritanya, bos aku ni kan bz gilak..mcm2 hal lar dye kena selesaikan..
sampai kn ke'bz'an dye tu da terjangkit ke aku..aku xkesah lar, name pon PA, mmg tgu keje dr dye lar kan..
tp yg xbestnya, keje2 tu slalu datang time aku nk breakfast, lunch & balik..
slalunya kalo time pagi, aku mmg bli makanan awl dlm kul8 lar..
tp aku dpt mkn dlm kul10, tu pon kalo naseb aku baik..kalo x, mmg breakfast tu trus jd santapan aku time lunch lar..
lunch hour pon lebih kurg gak, perut da berokestra, cafe da memanggil2 tp time tu gak lar bos yg baik hati ni pggil PA yg comel ni msk bilik dye & bagi fail yg stimbun tuk rujukan aku buat surat..huwaaaaa~saya mau makannnnnnn...
hal ini masih lagi terjadi skrang, dimana sy lum sempat nk trun ke cafe tp sempat nk luahkan perasaan kt cni..heheheh
ok, skang mau smbung wat keje... :(
-
-
p/s : ini punca seseorg bole jd kurus & punca seseorg kena marah & kena bebel.. :'(
-
-
-
-
.. myrah ..

Selasa, Januari 25

sunyi sepi di tingkat empat

-
disaat orang lain suda berada di rumah, terlentang, tgk tv, makan n bla bla bla..
aku masih di ofiz mentemani bos ku..
nak balikkkk....huwaaaaa~~~
-
-
-
.. myrah ..

Isnin, Januari 24

setiap masalah pasti ada penyelesaiannya dan penyelesaiannya telah ku jumpai....

hidup kita ini penuh dengan berbagai2 masalah..
masalah yg orang bagi & ada gak masalah yg diri sendiri cari (macam aku)
ya, skarang ni mgkin aku dlm masalah..selalunya la kalau aku ada masalah, yg selalu aku wat mesti duk dalam blik..kejap2 nak nanges, malas nk campur ngn kawan2 aku.. (emo terlebih2)
sampai kn kwn2 aku pon da muak tgk cara aku ni, nk tegor takut sbb muka da muncung sedepa..heheee

ok2, berbalik kepada tajuk di atas..even aku ada prob yg mgkin aku cari sndri (xpasti) tapi aku rasa macam xde pape je..mcm xde prasaan..xemo sgt..sangat pelik..
tp ni merupakan perkembangan yg baikk..hehe
nak tau pe punca aku bersifat sedemikian???hehe
caranya ialah.........
v
v
v
v
v
v
aku da start baca novel semula...heeeee~
dulu mmg aku suka gila baca novel, tp skang ni sgt susah nk tgk aku pgang novel..
novel terakhir yg menjadi hak milik aku "yang sebenarnya", hadiah besday dari cik erwina..
pastu mmg xdo lar kn..heee
tp semalam mak aku bagi aku 3 novel, dye bc tiga2 novel ni dlm mase 2 hari je..hebat mak aku ni...hehe
aku mula2 malas lar nak layan tp dsebabkan kebosanan tahap gaban..xde benda nk buat..selak gak lar novel 2...bila da baca....owh tidakkkkk..daku telah jatuh cinta semula kpd novel..


ini novel yang aku baca dr mlm td..best!!da nak abes pon tp rasa mcm sayang je nk abeskan pembacaan ni sebab nt da xde novel nk baca..novel yg lain aku xbwk blik putra..
skang telah bernekad dalam hati, gaji bulan ini akan digunakan untuk membeli novel..mau start kumpul novel balik..tp jangan setengah jalan suda..heeee

so pasni kalau problem datang lagi, harus lar aku bekejar ke mph alamanda tuk beli novel...selesai masalah....hehhehe :p
-
-
-
.. myrah ..

senyum simpul hingga ke telinga




hari ini gumbira yg tak terkata...
rasa nak senyum je sampai aku tdo mlm nt..hehe (even mood pg td xbtol, terbwk dr mlm td)
mula awl2 msk ofiz pg td tension ngn company2 yg asyik nak psyco aku, tak faham bahasa, yg pnting kan diri sendiri..huh!
aku ni bukan lar bos, PA je pon..kalau xpuas hati sila lar kau beleter kt telinga bos aku kan tp malangya bos aku pon mls nak layan kau..
kesudahannya, aku lar yg kena tahan telinga dengar kau bercerita, wat2 muka minat.. (dalam hati merungut!)
bos masuk je ofiz, trus aku membuat aduan..(report smbil umpat mengumpat2)hehe
nasib baik bos pon lbh kurg aku je kan, tp rasanya lg hebat dr aku kot kalo bab2 mengata ni...heee
opppssss...ok2, da terkeluar dari jalan cerita yg sebenar...
ok, sebab aku tersangat gembira untuk hari ini adalah kerana bos aku gak..
bos yg kelihatan garang (ngn staf unit sgt sporting) tp bila kte buat kerja mcm yg diarahkan, cnfrm kte akan dihargai oleh beliau... (:
xperlu kot aku cerita ngn details pasal hal ni, ckup lar stakat aku ngn dye je yg tau..
yg penting, aku terasa sangat dihargai & harap agar2 hari akan dtg pon spt hari ini..
-
-
p/s : keluar je dr blik bos, senyuman mmg xleh nk sorok lagi, trus update status kt fb...hee ^____^
-
-
-
.. myrah ..

Jumaat, Januari 21

beratnya tanggungjawab lelaki & istiewanya wanita di sisi Allah swt


Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh.
Manakala dosa gadis bujang di tanggung oleh bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa ank perempuan yg belum berkahwin dan dosa ank lelaki yg belum baligh.

Beratkan?

Hukum menjelaskan ank lelaki kena tanggungjwb ke atas ibunya
Dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya, maka berdosa baginya terutama Anak lelaki yg tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat pada suaminya.

Isteri berbuat baik,Pahala dapat kepadanya,
kalau isteri buat benda tak baik,
mcm tak menutup aurat dgn sempurna,
Dosanya di tanggung oleh suami.

Beratkan??

Suami kena bg nafkah pada isteri, ni wajib tapi isteri tidak.
Tapi isteri boleh Bantu untk ringankan beban suami.
HARAM bagi suami bertanyakan pendapatan isteri,
Lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izinnya.

Banyak lagi lelaki, lebih-lebih lagi bila dah bergelar SUAMI.
Suami kena tanggung.
Kalau nk di bayangkan beratnya,
Dosa-dosa yg perlu ditanggung seperti gunung dan semut.
Sebab tu mengikut kajian,nyawa org perempuan lebih panjang dari laki.
Lelaki mati cepat sebab dah tak larat nak tanggung dosa yg beratnya (sekadar pendapat sendiri )

Wanita..
- Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
- Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar dari rmh.
- Saksinya kurang berbanding lelaki.
- Perlu menghadapi ksusahan mgandung dan melahirkan ank.
- Wajib taat kpd suami tapi suami tak perlu taat kpdnya..cume suami la kena consider.
- Talak terletak di tgn suami
- Wanita kurg beribadah kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pd lelaki.

PERNAHKAH KITA TGK SEBALIKNYA??


~Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat.

~Sudah pasti permata tidak akn dibiarkan bersepah-sepah bkn? itulah bandingannya dgn seorg wanita.

~Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kpd ibunya 3kali lebih utama daripada bapanya.

~Bukankan ibu adalah seorg wanita?

~Wanita menerima harta pusaka kurg dari lelaki,Tapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kpd suaminya,manakala lelaki perlu menggunakan harta pusaka ituuntk menyara anak-anak dan isteri.

~Wanita perlu bersusah-payah untk mengandung dan melahirkan anak,tapi setiap saat dia di doakan oleh segala haiwan,malaikat, dan seluruh mahluk ALLAH SWT di muka bumi dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil.

~Manakala dosanya di ampunkanOleh ALLAH SWT..

~Seorang wanita boleh masuk pintu syurga melalui mana-mana pintu syurga yg di sukainya cukup dgn empat syarat shj :

  • Sembahyang lima waktu
  • Puasa di bulan Ramadhan
  • Mentaati suami
  • Menjaga kehormatannya

~Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tapi wanita jika taat kpd suaminya serta menunaikan tanggungjawbnya kpd ALLAH SWT akanturut menerima pahala seperti pahala orang berperang Jihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.


MasyaALLAH! Sayangnya ALLAH pada wanita..

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang laki,tanpa wanita, laki tidak akn wujud di muka bumi ni..tanpa wanita kuat tidak wujud pemimpin yang berwibawa,tanpa wanita tidak wujud lelaki yg beriman..tapi,ingatlah wahai lelaki, wanita itu juga merupakan fitnah dunia..

-
-
p/s : bertuahnya kita sebagai wanita.. (:
-
-
-
.. myrah ..

Khamis, Januari 20

mood bercuti-cutian

hari ini rasa mcm nk cerita pasal tajuk kt ats tu lar..hehe
skarang ni aku asyik fikir nk berjalan je..sume org aku ajak g bjalan..kwn2, bf & family tp xdilayan..kasihan kn sy..hurrmm..(kat sape lar nk ngadu naseb ni)
tapi pape pon hati ini telah ternekad tuk berjalan gak (degil) hehe
byk kot tempat yg aku nk pergi tp aku rase kalo salah satu tempat dari ni aku dpt pergi dlm tahun ni pon da bsyukur sgt lar...heee
dimanakah tempat2 impian untuk bercuti ituu???? ;)


1. pulau perhentian

pulau ni cantik kn, mmg kepingin benar mau pergi..nk snorkeling wlaupun xreti berenang...hehe
aku ada tgk pakej2 yg diorg sediakan, mcm best..
tp lg best g time honeymoon (kena tggu pas kawen lar)


2. pulau redang

pulau redang ni pilihan kedua aku slepas perhentian..
lbih kurg same je ngn pilihan pertama td..
ini pon kena ajak en bf tp bukan skang..hurmmm...
kawan2 sy mau pergi kah????jum kte.. (:


3. universal studio singapore

ini juga suda lame kepingin mau pergi bersama en bf tp dlu my mum xbagi tp skang dye da bg kelonggaran cket lar..hehe..i liiikkkeee!
jum b!kte pergi...hehe
actly da plan ngn my best friend juga tp xtau lar jadi ke tidak.huhu


4. bandung indonesia

motif ke sini adalah utk bershoping2..mest sronok kn...hehe
cik intan de ajak g tapi mcm xconfident je nak pergi..yela, rombongn kami ni nanti xde org yg bpgalaman ikot..xpasal trus xblik malaysia ktorg nanti.hehe
tp kalau nk menShoping brg tuk wedding, sesuai gak cari kt cni..
adakah cik erwina akan ke sini???heheh
-
itu lar tempat2 yang menjadi pilihan hati myrah skarang ini..
ada sape2 yg tau pasal pakej2 tuk g tempat2 tu sume x?
keutamaan kt universal studio lar..dkt cket ngn umah en bf..hehe
kalo ada kawan2 yg nak g, sila lar mengajak saya yer..
kasihan lar pada saya ini..hehe
-
-
p/s : cik intan, hope plan kte menjadi yer kwn... (:
-
-
-
.. myrah ..

Selasa, Januari 18

lawak raja lawak : nazmi

sekarang ni rajin pulak lar aku mlayan raja lawak yg musim terbaru ni..(br 2 episod je pon)
ada yg wat lawak yg sememangnya lawak tp ada gak yg wat lawak pastu aku kutukk..
ampuuunn yer..hehe

ini salah sorg fevret aku & myrul tuk musim kali ni..meh kte layan ea... (:




cane..best x???bagi aku best kot kalo nk bandingkn ngn kumpulan kopi'o..huhu
-
-
p/s : nazmi, name da same mcm name adek aku tp prangai xsame lar ponnn...

-
-
-
.. myrah ..

siapa yang menggunakan perkataan 'SALAM'..apakah maksud disebaliknya?


Sebagai renungan dan Ingatan bersama…InsyaAllah
SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"?
apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:

"Salam (selamat tinggal)".Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan "ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH"

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan memberi salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada rohaya ye” (contoh)

Dan bukannya : “Kirim salam kat rohaya yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu kawan2 yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

p/s: perlu perbaiki segala salah selama ini..

Khamis, Januari 13

entry yg telah dikepam selama sebulan


tarikh : 8-9 disember 2010
tempat : D'Ambang Resort, Pekan, pahang
kursus kecemerlangan jati diri berkelompok


berdoa sebelum memulakan perjalanan yg jauh..

bekalan yg banyak tuk perjalan yg jauh tp last2 tdo je lebih..hehe

kami telah tiba..!

tag kami

taklimat permulaan

:)


org lain kusyuk dgr kaunseling, aku ngn wina heboh beborak dgn keadaan duduk yg xberapa sopan..hehe


mari memulakan jungle tracking

menuju ke hutam belantara (belantara lar sangat)

posing2 dlu

terus tbhenti bila tgk de lopak air yg paras keting yg perlu di lalui..

rentas merentasi

PA2 terhebat, bposing sajoo.hehe

seeee..geli x korg tgk ni..sebelah mcm air teh o, sblh lagi teh susu..huu
tali tu lar yg ktorg kne rintangi tuk smpai ke sebelah sinuuunn..


kegembiraan dalam ketakutan.. :p

muka gumbira berjaya smpai ke sungai & dapat makan..hehe
pasni bsiap tuk berakit... (:


kami hanya memerhati..hehe

da lar duk tengah, pastu muka dye yg paling cuakk...
wina, sila duk sopan2 yer..hee


yg tengah2 tu siap peace sbb xperlu berkayuh spt yg lain..heee

yeahhh...kami kumpulan pertama yg smpai..
(mmg lar smpai dlu sbb kump pertama yg gerak dlu..hehe)


muka PA yg gumbira kerna berjaya sampai ke darat.hehe

daripada kasut aku kaler putih, trus btukar rupa ke kaler cokolat...haiishh

kursus suda selesai..! (:

sebelum membersih segala2 yg kotor kte makan duluuu..
tgk pak aji dpn aku tu, bdarah lengan dye sbb de pacat hinggap kt ctuu..geliiiii..
.

ayuh pulang.....bas gerak trus xsedar diri..hehe
-
-
gambar dalam kelas xde sebab xtrasfer lg gambar dari cmera aku.
yg ni gmbar dr encik photographer... (:
-
-
-
-

.. myrah ..


Rabu, Januari 12

sepasang kekasih yg gemuk

-
..mempersembahkan..
-

ini dye dua olang mudak gemox!!
tp kami gemuk di pp saje yer kawan2, bdn sy slim & bdn si dye saseee...
eyh sase ke b..???haha
rasa nak masuk kn je balik gamba dlu2 kala masa awal kenal..nak bandingkan..
pp masing2 slim je tp skang, amekkk kau..tombam!hihi
xpe lar, janji happy..hehe
-
-
p/s : rindurinduanlarpulak...huhu
-
-
-
.. myrah ..

Selasa, Januari 11

tag dari cik tatin


my way??cara saya?? (tiru gaya cik tatin..hehe)
ok lar, mula2 agak malas gak nk wat tag ni sebab segan..yela, aku pkai sume produk yg murah2 sajo..so segan cket ler..ehe
tp xkesah lar, bak kate mak aku "pakai yg diyakini halal"..hehe (:

so now mari kte mulakan ini tag.. :)
ini adalah rutin harian tuk hari bekerja...

firsty, wajib lar mencuci muka yg suam2 kuku ni dlu..
produk terpilih adalah, simple clear skin oil balancing
price = xhengat


setelah itu, trus lar tenyeh ke muka kte dgn produk2 dar safi balqis perfect 10
mula kan dgn toner, pastu serum dan pelembab
(pencuci muka tu aku xguna, gambar hanya hiasan semata)
price :
toner_dalam rm6-rm7 ke kot
serum : rm20++
pelembab : rm16 kot



pastu calitkan ke muka kte naturactor krim
ini adalah keluaran jepun, sy beli on9
kod yg digunakan adalah 151
price : rm40 (offer)


pastu tepek lar juga miyami 2way cake foundation ini
price : rm20 kot


pastu, lukis kan di ats kelopak mata da juga di mana2 yg anda suka silky girl eyeliner ini..
kaler pilihan adalah brown & black
price : xhengat (murah je)


lastly, utk mngelakkan bibir kering..guna lar vaseline ni ke bibir anda..
xde perisa tp kalo pkai mmg bibir xkering..
price : xhengat gak sbb da lme beli.


untuk bibir kelihatan seksi..eyh, seksii ker..hehe
guna lar elianto sun screen lip gloss..
tp jarang sgt lar aku pakai, xsuke pkai lipstikkk..hee
price : rm18 (offer)


yeahhh..itu sajee.sgt simple kan..
yela, g keje je pon..kalo ngedate pon bese2, g ofiz pon lbh kurg jek..
senang citer, cmne aku g ofiz, cmtu gak lar aku kua ngedate tp cntik cket lar..hikhikhik\
-
-
sesiapa yg rasa nak wat, sila2 kan lar yer.. (:
-
-
-
.. myrah ..