Isnin, Jun 27

cara kumpul duit untuk kawin - share dr facebook ;)

-

Kahwin ada banyak manfaat.

Kahwin itu memberi nikmat dan lazat :)

Kahwin itu memberi tanggungjawab.

Kahwin itu memberi rezeki lebih, insyaAllah.

Kahwin itu adalah "turning point" dalam kehidupan manusia.

Kahwin juga memberi berkat dan rahmat Allah, insyaAllah.

Tapi, sebelum kahwin, yang memeningkan kepala adalah"Bagaimana Nak Cari Duit Untuk Kahwin"?

Mari kita lihat apa sebenarnya yang boleh dilakukan.

Cara Asas

Kita bermula dengan cara mudah yang paling konservatif.

Anda simpan RM250 setiap bulan.

Ulang sehingga 36 bulan atau 3 tahun.

Berapa anda dapat?

RM250 x 36 bulan = RM9,000.

Tak Cukup?

Anda kongsi dengan bakal isteri, setiap orang simpan RM250 setiap bulan.

Jadi double, RM9,000 x 2 = RM18,000 (atau RM250 x 2 orang x 36 bulan = RM18,000)

Tak Cukup Gak?

Doublekan nilai simpanan korang berdua kepada RM500 setiap bulan.

RM500 x 2 orang x 36 bulan = RM36,000.

Lambat?

Simpan RM500 setiap bulan untuk tempoh 1 tahun setengah (18 bulan).

RM500 x 2 orang x 28 bulan = RM18,000.

Ok? Dapat idea?

Kene ingat, saye cume kongsi idea, berapa nak simpan sebulan dan berapa lama tu, kene bincang lah dengan bakal isteri.

At least dah ada peta :D

Nak bajet pulak macamane?

RM9,000 : Kenduri belah perempuan kecil-kecilan.

RM18,000 : Kenduri belah perempuan dan lelaki kecil-kecilan.

RM36,000 : Kenduri belah perempuan dan lelaki sederhana.

Pendapat Saya

Ingat, kenduri kahwin hanya sehari. Kehidupan lepas kahwin insyaAllah menjangkau 30 hingga 50 tahun.

Tentukan sendiri keutamaan. Jangan silap.

Anda ingin berhabis sampai pokai untuk kenduri yang sehari?

Atau anda ingin hidup tenang sampai ajal korang berdua?

Renung-renungkanlah.

"Membazir amalan syaitan"

"Gagal untuk merancang adalah merancang untuk gagal"

-

p/s : just saring ;)


.. myrah ..

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hahahaa..maklang, khawin ag.. :D

myrah berkata...

entry ni khas tuk aya lar, kn da nk kawen..opppsss!!haha

tat!n berkata...

myrah cm da nk kawen je ni,heee.bgus perancangan ni,leh tiru!hahaha

myrah berkata...

heheh..knon je sharing plan ni tp xtau lar ble, mcm xde jln nk ke arah tu lg jee..hehehheeh